Hitri kontakt

Mizarstvo Meh d.o.o.
+386 (0)3 897 46 30
+386 (0)41 776 028
info(at)mizarstvo-meh.net

Nasveti načrtovanje, svetovanje in vzdrževanje lesenega pohištva

Kako načrtovati postavitev moderne kuhinje

Pri načrtovanju moderne kuhinje po meri upoštevajte minimalne priporočljive razdalje med elementi.

Upoštevanje priporočil glede minimalnih razdalj med elementi in drugimi objekti vam bo mogočilo nemoteno uporabo moderne kuhinje po meri. Tako naj bi bili zgornji elementi postavljeni vsaj 50 cm nad delovno ploščo; za kuhinjske nape znaša ta razdalje 65 cm, za plinsko kuhališče pa 75 cm. Razdalja med dvema nizoma kuhinjskih elementov pa naj bi znašala med 90 cm in 120 cm.

Delovni centri naj bodo organizirani v pravilnem zaporedju.

Moderne kuhinje po meri je potrebno načrtovati tako, da boste imeli, če se le da, vsak trenutek tako rekoč vse pri roki. V dobro načrtovani in izkoriščeni kuhinji naj vsota razdalj med tremi glavnimi delovni centri, ti. delovni trikotnik (hladilnik, pomivalno korito, kuhalna plošča) ne bi znašala več kot 660 cm.
Pri načrtovanju moderne kuhinje po meri je potrebno upoštevati glavne delovne centre: shranjevanje živil, priprava živil, kuhanje in peka, shranjevanje kuhinjske posode in pripomočkov, čiščenje posode.

V kuhinji za desničarja naj bi si elementi sledili od leve proti desni v naslednjem zaporedju:

    - prostor za shranjevanje živil,
   - delovna površina za pripravo hrane (umazani del, npr. predpriprava zelenjave, itd.)
   - pomivalno korito s površino za odcejanje, smetnjakom in pomivalnim strojem,
   - prostor za toplotno obdelavo hrane,
   - odstavna površina,
   - omara za vgradne pečice,
   - prostor namenjen serviranju hrane.

Ne pozabite preveriti višine oken.

Če nameravate kuhinjske elemente namestiti tudi pod okno, izmerite razdaljo med tlemi in okensko polico. Ta razdalja istočasno predstavlja maksimalno višino omaric. Možno je, da pod okno ne boste mogli namestiti standardno visokih elementov, so pa zato moderne kuhinje po meri, prava rešitev tudi za tak primer.
Pozorni bodite tudi, če želite pred oknom namestiti pomivalno korito. Pipa namreč ne sme ovirati odpiranja okna. V takih primerih se lahko odločite za ti.  preklopne armature – pipe, ki jih lahko zložite, preden odprete okno.

Štedilnika oz. kuhalne plošče ali pomivalnega korita ne postavljajte neposredno k zidu ali k visoki omari.

Kuhanje na kuhalni plošči, postavljeni neposredno ob zid ali omaro, je otežkočeno in nepraktično, poleg tega pa se omara oz. zid, med kuhanjem maže in pregreva. Na strani kuhalne plošče ob zidu oz. omari namreč ne boste mogli uporabljati večjih posod, oteženo pa vam bo tudi mešanje, saj boste s komolcem zadevali ob steno.
Podobno velja za pomivalno korito, pri uporabi katerega bi se ob postavitvi neposredno k zidu ali visoki omari, stena neprestano močila.

Kuhalne plošče oz. štedilnika ali pomivalnega korita ne postavljajte na konec kuhinjskega niza.

Taka razporeditev je problematična tako z vidika varnosti kakor zaradi same funkcionalnosti. V primeru take postavitve se kaj lahko pripeti, da se posoda prevrne. Tudi sama tla se pri taki postavitvi bolj mažejo (voda, maščoba) in s tem predstavljajo večjo nevarnost za zdrs oz. padec.
Pomanjkljivost predstavlja tudi pomanjkanje odlagalne površine, zaradi česar je delo ob taki postavitvi precej nepraktično.

Pomivalni stroj postavite ob element s pomivalnim koritom.

V nasprotnem primeru boste namreč mazali in močili tla vsakič, ko boste zlagali umazano posodo v stroj. Praktično je tudi, če je v bližini pomivalnega stroja predal oz. prostor z odpadki

Kuhinjska vrata naj bodo pomična ali z odpiranjem navzven.

Pri vratih, ki se odpirajo v kuhinjo, prihaja do zadevanja vrat v odprte kuhinjske elemente (predali, pečica, vrata omare), ki se tako lahko poškodujejo. Tako odpiranje pa je tudi nevarno, saj se lahko zgodi, da vas nekdo, ki je ravno odprl vrata, z njimi zadane, zaradi česar se polijete z vročo vsebino posode, ki jo prav takrat prenašate.
Najboljša in najbolj varna izbira so vsekakor vrata z odpiranjem navzven ali pa pomična oz. drsna vrata. V kolikor taka rešitev za vas ni izvedljiva, predlagamo, da za kuhinjo naročite vrata s steklom, ki bodo tistemu, ki vstopa v kuhinjo, omogočila, da opazi morebitni odprt kuhinjski element ali osebo pred vrati.

Premišljeno izberite mesta za električna stikala in vtičnice.

Pri odločanju o tem, kam namestiti električna stikala in vtičnice se zavedajte tega, da ob steno s stikalom ne morete postaviti visoke omarice.

Hladilnik postavite ob odstavno površino.

Hladilnik postavite tako, da bo ob njem dovolj velika odstavna površina za odlaganje živil. Pomembno je tudi, da se vrata hladilnika odpirajo nemoteno.
Izkoristite lahko tudi prostor, kjer je radiator.
V primeru, da prostor, namenjen kuhinji, ni ravno velik, boste najbrž želeli pametno izkoristiti prav vsak centimeter. Če je na steni, na katero ste nameravali postaviti kuhinjske elemente, radiator, imate na voljo dve rešitvi. Nad radiator se lahko namesti pult, ki ga uporabljate kot delovno površino. Da bi toplota normalno krožila po prostoru se v pult nad radiatorjem vgradi prezračevalno režo.
Drugo rešitev predstavlja omarica, ki je postavljena pred radiator, pri čemer pa zgornji del pulta sega do zidu. Tudi v tem primeru se v pult vgradijo prezračevalne reže. Tako zrak vstopa pod omarico in izstopa skozi reže na zgornji strani pulta.
Izkoristek toplote bo pri uporabi takih rešitev sicer nekoliko slabši, bo pa zato vaša kuhnja bolje izkoriščena in funkcionalna.

Poskrbite za pravilno osvetlitev delovnega mesta.

Dobro je, če imajo moderne kuhinje po meri dovolj naravne svetlobe. Neposredna sončna svetloba je sicer lahko tudi premočna ali celo moteča, vendar  se da to rešiti z zunanjimi senčili.
Da bi se izognili senci lastnega telesa na delovni površini, mora svetloba, ki osvetljuje delovno mesto prihajati z leve strani in ne izza hrbta. Najboljšo rešitev predstavljajo luči na spodnjem robu visečih omaric in luči v sklopu kuhinjske nape.

Kako negovati leseno pohištvo?

- Pohištvo iz svetlega in temnega nelakiranega lesa negujte z oljem iz tikovine, rdečkast les pa z lanenim oljem.
- Strnjenih slojev prahu se znebite tako, da prašno pohištvo obrišete z jabolčnim kisom.
- Pohištvo iz hrastovine bo spez zasijalo, če ga obrišete z mešanico enega litra piva in ene žlice olja osata.
- Pohištvo iz leskovega lesa obrišite, nato pa ga spolirajte z mlekom.
- Pohištvo, ki je premazano z brezbarvnim lakom, namažite s čebeljim voskom.
- Zadnje čase vse bolj priljubljenemu belo barvanemu lesenemu pohištvu sijaj vrnete tako, da v mlačni vodi raztopite kredo. Raztopino nato nanesite na pohištvo ter ga zdrgnite z volneno krpo. Postopek lahko ponovite na belih okenskih okvirjih in vratih.

Praske, madeži, vosek ...?

- Praske na svetlem lesu bodo manj vidne, če jih namažete z belim vazelinom, z mešanico ene žličke olja in ene žličke kisa ali z belo oziroma bež kremo za čevlje.
- Pri praskah na temnejšem lesu si pomagajte z mešanico rdečega vina in olja. Rjav les pomaga reševati rjava krema za čevlje, ebenovino črna.
- Sledove vode na lesu namažite z zobno kremo. V primeru trdovratnejših madežev dodajte še malo natrona, nato pa madeže zdrgnite z mehko krpo.
- Strjen vosek najprej zmehčajte s pomočjo sušilnika za lase, nato ga obrišite s papirnato brisačo, mesto, kjer je bil vosek, pa obrišite še z vodo, ki ste ji dodali malo kisa.

Vzdrževanje lesenega pohištva

Lesene dele pohištva negujemo s čistilnimi sredstvi za nego pohištva (pred uporabo natančno preberemo navodilo za uporabo) in mehko krpo. Ne uporabljajte agresivnih sredstev za čiščenje in žičnatih gobic.

Kako poskrbeti za daljšo obstojnost pohištva?
Za čim daljšo obstojnost pohištva je potrebno vzdrževanje relativne zračne vlage od 50 do 60 %, s tem se doseže njegova stabilnost. Luščenje in razpoke laka ponavadi povzročijo zelo visoke ali nizke temperature. Ob previsoki ali prenizki vlažnosti zraka se pohištvo namreč začne napenjati ali " dehidrirati". Začetke lahko opazimo kot zelo tanke razpokice, ki se postopoma širijo.

Kako preprečiti razbarvanje in temne madeže?
Do razbarvanj in temnih madežev lahko pride zaradi reakcije med lesom in lakom in nekaterih plastičnih ali gumjastih materialov (okraski, igrače, ...), ki so dolgo na istem mestu. Če reakcija še ni napredovala skozi lak v les, lahko problem rešimo  tako, da predmete tedensko premikate na drugo mesto in celotno površino obrišete s polirnim sredstvom Pronto.

Mastni madeži
Pri mastnih madežih je potrebno ponovno brušenje in lakiranje, ker se mast dobro vpija v les in jo je nemogoče odstraniti. Nikoli ne uporabljajte odstranjevalca barve, močnih kemikalij za odstranjevanje barve ali laka za nohte, ker lahko poškodujete lak in les.

Razlitje tekočin
Paziti je potrebno, da ne prihaja do razlitij tekočin, kar ponavadi rezultira v nepravilnem novem odtenku pohištva. Polito mesto obrišete z bombažno krpo in očistite s polirnim sredtvom (Pronto ali kaj podobnega). Tako čiščenje bo delovalo, če polita sredstva niso pregloboko poškodovala lesa.

Na kaj moramo biti pozorni pri namestitvi pohištva?
Pri namestitvi pohištva v prostor je potrebno vse ostre predmete zaščititi s filcem ali katerokoli drugo mehko stvarjo, da ne pride do mehanskih poškodb oziroma vdrtinic, ki se pojavijo na laku. Manjše praske pogosto izginejo, če jih podrgnemo z loščilom za les ali voskom.

Svetlo pohištvo
" Svetlo " pohištvo sčasoma porumeni - izgublja efekt, čigar posledica je sprememba v barvi. Ta proces se odvija počasi, tako da ga niti opazimo ne, dokler ne kupimo kakšnega dodatka v originalni barvi. Če " svetlo " pohištvo izpostavljamo direktni sončni svetlobi, to dramastično pospeši opisani proces, kar lahko povzroči neprivlačne rumene madeže. Razen z brušenjem celotnega kosa pohištva in ponovnim lakiranjem ne moremo odstraniti le teh in edina priporočjiva zaščita je, da takega tipa pohištva ne izpostavljamo sončnim žarkom.

Kakšno pohištvo izbrati za otroško sobo?

Ker so otroške sobe žal velikokrat majhne in nemogočih oblik, je sila pomembno, da je vsak razpoložljiv centimeter karseda dobro izkoriščen. Pod visoko posteljo lahko namestite omarice za shranjevanje ali dodatno ležišče. Prostor za igro lahko otroku zagotovite pod pogradom, kamor lahko namestite še zaveso, da bo prostor res njegov. Zakaj ne bi posteljo postavili pod most in tako dvojno izkoristite razpoložljivo površino.
Da bo otroška soba pospravljena, ne smete pozabiti na omare, kamor bo otrok, najbolje da kar sam, lahko shranjeval vsakodnevne potrebščine. Naj bodo elementi z vrati, predali, vitrino ali le s policami, pomembno je le, da je soba urejena in vestno pospravljena. Tako se bo lahko otrok navadil na pospravljanje in urejanje sobe. Kupi igrač vsepovsod, razmetana oblačila, krama pod posteljo povzročajo namreč zastajanje energije v prostoru in motijo spanec.
Ko otrok naredi svoje prve korake je vsak vogal preoster, vsak ročaj pretrd in vsak postelja previsoka. Zaobljeni vogali, mehki gumirani ročaji, plišasta varovala robov in ograjice postelj so tiste stvari v otroški sobi, ki vam bodo zmanjšale skrbi ob kobacanju vašega malčka.
S pravilno razporeditvijo pohištva, upoštevanju potreb in želja otroka ter malo domišljije, bo otroška soba postala planet, ki je samo otrokov in na katerem se počuti udobno, prijetno in varno. Če se vam pri načrtovanju otroške sobe pojavi nerešljiv problem, vam ga bodo v Mizarstvu Meh d.o.o. s svojimi dolgoletnimi izkušnjami, strokovnostjo in prijaznostjo zagotovo lahko rešili.

Mizarstvo Meh d.o.o.
Cesta talcev 8, 3320 Velenje
03/ 897 46 30
041 776 028
03/ 897 46 31
Pohištvo po meri
Pohištvo po meri
Opremljanje lokalov
Opremljanje prostorov
Stavbno pohištvo
Stavbno pohištvo
Razrez iverala in robljenje
CNC razrez iverala